Jeugdtraining.nl

Sportscholen

Old stuffFitness luxeAls je wilt gaan trainen bij een sportschool, hoe weet je dan of je een goede kiest? Er zijn allerlei soorten sportscholen. Van zeer eenvoudig tot high tech met de laatste snufjes. En van low budget met erg weinig begeleiding tot heel duur met een veel intensivere begeleiding.

Wat voor jou het meest geschikt is hangt af van je doelstelling en uiteraard van het beschikbare budget.

Belangrijk om te weten is dat een groot aantal dure toestellen en een hoop glimmende gewichten niet nodig zijn voor een effectieve training.
Alle spieren kunnen prima getraind worden zonder ook maar één toestel. En vanzelfsprekend zijn oude gebuste gewichten net zo zwaar als glimmende nieuwe.
Ook cardio is op een oude loopband of fiets net zo goed te trainen als op het laatste computermodel met ingebouwde HD tv.

Veel belangrijker is het niveau van begeleiding. Een budget sportschool zonder begeleiding is alleen geschikt als je zelf precies weet wat je doet. Meestal zal dat niet het geval zijn en daarom is een dergelijke sportschool voor jeugd in het algemeen af te raden.
Voor een goed resultaat is het essentieel dat je voordat je begint met trainen, met een goed opgeleide trainer je doelen goed in kaart brengt. Dan kan op basis daarvan een geschikt schema voor je worden samengesteld. De trainer zal je tijdens de eerste sessie begeleiden en de oefeningen demonstreren.
header-logo-fitnedOm blijvend vooruit te gaan, toch het doel van de training, is het essentieel dat je het schema dat je hebt gekregen elke 5-6 weken laat aanpassen. Verder zal bij een goede sportschool altijd een trainer in de zaal aanwezig zijn om vragen te kunnen beantwoorden. En om op te letten of je niet per ongeluk een oefening verkeerd uitvoert. Met blessures kom je nu eenmaal niet verder. Hier kun je achterhalen op je trainer goed opgeleid is en of de school is erkend.

Er is nog een mogelijkheid. Een aantal sportscholen heeft Personal Trainers beschikbaar. Of je kunt zelf een personal trainer buiten een school om zoeken. Een personal trainer zal niet alleen je trainingsprogramma schrijven maar je ook elke training persoonlijk begeleiden. Dit is de meest effectieve vorm van training. Maar helaas ook de duurste. Soms is het ook mogelijk om in een klein groepje met een personal trainer te werken. Dit heet Small Group Training. Zeker als allen in het groepje min of meer dezelfde doelstelling hebben, is dit de ideale vorm. Maar een goede trainer kan ook heel effectief klanten met een verschillend doel begeleiden. Small Group Training heeft toch intensieve begeleiding maar is wel minder duur dan een personal trainer alleen voor jezelf. Hier zie je een overzicht.