Jeugdtraining.nl

11-jarige gewichthefferGewichtheffen als jeugdsport?

Misschien heb je als trainingsonderdeel wel eens gewerkt met een halter. Diverse lifttechnieken zijn namelijk uitstekende en zeer effectieve trainingsvormen. Maar je kunt gewichtheffen ook heel goed beoefenen als sport. Op elk niveau tot en met de Olympische spelen aan toe. Er zijn verschillende vormen/technieken van Olympisch gewichtheffen. Anders dan je misschien zou denken is brute kracht daarbij helemaal niet nodig. Het gaat in de eerste plaats om een goede techniek en daarnaast om snelheid en flexibiliteit. Dat kun je heel goed trainen. En juist als je jong bent, kun je de technieken makkelijker onder de knie krijgen. Als 9 of 10 jarige kun je al heel goed de techniek trainen.

Is het veilig?

Onder goede begeleiding is het absoluut een veilig sport. De kans op blessures is heel wat kleiner dan bij veel andere sporten. Als je autocoureur wil worden, dan begin je in een kart om de techniek te leren. Je begint niet in een Formule 1 raceauto. En je "leent" ook niet de auto van je ouders om eens even wat te oefenen. Dat is met gewichtheffen niet anders. Je moet niet zelf wat gaan aanmodderen maar les nemen. Een goede coach leert je eerst de juiste technieken aan met een lichte halter of zelfs een bezemsteel. Pas als de techniek vlekkeloos kunt uitoefenen kun je het gewicht verhogen. Op deze manier is het een zeer gezonde en veilige sport waarbij je snelheid, flexibiliteit en kracht toeneemt. Ook worden je botten nog eens veel steviger.
Maar het belangrijkste is misschien wel dat het ook nog eens erg leuk is om te doen. In veel landen is gewichtheffen een grote sport. Nederland loopt wat dat betreft nog wat achter. Wordt jij onze toekomstige Olympische kampioen?

Ook voor meisjes?weight-lifting-womenfemaleweightliftingjpg-4-1007x674

Natuurlijk! Waarom niet? Dat verhaal over het zwakke geslacht is echt zo ouderwets. Het is leuk en gezond en je hoeft niet bang te zijn dat je er als een bodybuilder uit gaat zien. Zoals al gezegd, het gaat om techniek, snelheid, flexibiliteit en kracht. En niet alleen om dat laatste. Meer weten over gewichtheffen als sport, neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Bekijk zelf hoe een wedstrijd eruit ziet.

Copyright: Riley Parish