Jeugdtraining.nl

030505-fat-kidneanderthaler-groep reconstructieWaarom worden we dik?

Een bekende uitspraak; elk pondje gaat door het mondje. Met andere woorden, eigen schuld. Wel, dat is maar zeer de vraag! Natuurlijk, van lucht wordt niemand dik maar het is wel zo dat een mens er van nature op gebouwd is om vet op te slaan. Dat zit in onze genen. Vroeger was het namelijk allerminst zeker dat er morgen ook nog te eten was. Het lichaam is er daarom op gebouwd snel en gemakkelijk een reservevoorraad voor slechte tijden op te slaan. En dat gebeurt in de vorm van vet.

Het probleem is alleen dat die slechte tijden op voedselgebied in onze westerse wereld niet meer voorkomen. Om het nog wat erger te maken kan het lichaam zichzelf in een spaarstand zetten (minder energieverbruik) op het moment dat er minder voedsel binnenkomt. Nuttig om te overleven bij voedselschaarste. Maar als er via een dieet afgevallen moet worden dan werkt dat wel tegen. En, nog vervelender, als er na een dieet dan weer normaal gegeten wordt komt men in record tempo weer aan en wordt men nog zwaarder dan voor het dieet al het geval was. Het beruchte jo-jo effect. Ook dit is een goede reden om niet met zware diëten te werken zonder deskundige hulp.

candyOnze omgeving werkt ook niet mee. Er is voedsel in overvloed. En wie weet er nu precies hoeveel calorieën er in elk product zitten en wie leest nu elk etiket. Vaak denkt men gezond te eten en krijgt men toch ongemerkt veel te veel calorieën binnen. Dus dik zijn is eigen schuld wordt wel erg gemakkelijk geroepen door gelukkigen zonder overgewicht. Iemand met overgewicht weet wel beter!

Maar, aan de andere kant, ook al zijn de invloeden van de genen en van buitenaf erg groot, dat wil natuurlijk niet zeggen dat dan maar alles zonder nadenken naar binnen gepropt moet worden. Misschien toch wat vaker dat etiket lezen?

En dan onze neiging om voor alles de auto te pakken terwijl we ook zouden kunnen lopen of fietsen.

vrouw-en-weegschaal1-288x300

Is dat luiheid?
Ja en nee. Alle dieren, en dus ook mensen, zijn van nature geneigd om de weg van de minste weerstand te nemen. Dat zit in onze genen. Dus, als je de keus hebt tussen een weg die meer energie kost (de trap) en een die minder energie kost (de roltrap of lift) dan kiezen we zonder nadenken voor de laatste. Dat is een heel natuurlijk gedrag en eigenlijk ook wel logisch als we denken aan vroeger. Als je niet teveel energie verspilt hou je het langer vol bij energieschaarste. Waar een mens wel in verschilt van dieren is onze herseninhoud. We kunnen dus zelf denken en besluiten toch maar de trap te nemen. Omdat dat nu eenmaal gezonder is. Een dier zal zo'n afweging niet snel maken.

Tja, en dan sporten. Nu is het zo dat veel mensen met overgewicht van nature wat minder sportief aangelegd zijn. Zij volgen hun natuur wat sneller en kiezen voor de weg die het minste energie kost. En dus bewegen ze over het algemeen wat minder. Voor deze groep geldt soms: als er dan gesport moet worden om af te vallen, dan liefst wel zonder teveel inspanning. Nu hoor je vaak dat bij lichte tot matige inspanning  het lichaam het meeste vet verbrandt. Helaas is dat procentueel wel zo maar daar schiet je toch niet zoveel mee op. Inderdaad verbrandt het lichaam bij lichte tot matige inspanning bij voorkeur vetten en komt daar bij grote inspanning relatief meer suiker bij. Maar de totale hoeveelheid energie (en dus ook vet) die bij een lichte tot matige inspanning verbruikt wordt is niet zo groot. Anders zou je wel in je stoel kunnen blijven zitten want dan verbrandt het lichaam bijna uitsluitend vetten. Jammer, uiteindelijk gaat het erom het totale energieverbruik zo groot mogelijk te maken. En dat is toch bij een forse inspanning. Dus als er echt wilt afgevallen moet worden dan zal dat toch met zweetdruppels gepaard gaan.